27 Temmuz 2011 Çarşamba

İplerin Uçları

Belki farkında değiliz ama mutfak masraflarını kısmanın türlü yöntemleri var. Doğalgazı az harcamak, buzdolabını fazla yormamak, bayatlamışları hayatımıza yeniden kazandırmak gibi... Şimdi diyeceksiniz ki burdan söylemesi kolay. Lakin bir kaç hokus pokusla bunları mutfak hayatımıza sokmak çok da zor değil. Siz şimdi şu aşağıdaki  ipuçlarına bir göz atın. Bakarsınız aklınıza yatan bir iki tanesini uygularsınız.


 


Maydanoz, dereotu ve taze naneyi uzun süre saklamak için yıkadıktan sonra peçeteyle iyice kurulayıp buzdolabına öyle kaldırın. Belki biraz zahmetli ama en az 4-5 gün fark ediyor. Peçete yerine şu yeni çıkan fırıldak salata kurutucuları da işimizi görür tabi.





• İnanması zor ama önceden yaptığınız kurabiyeler sertleştiyse, üzerlerine elma dilimleri koyup kapalı kutuda birkaç saat bekletin de görün.
 

• Bilirsiniz fırında bütün patates pişirmek saatler alır. Süreyi kısaltmak için patatesi önce 10-15 dakika haşlayın, sonra fırınlayın. Kimse anlamayacak, söz. 




• Hani kaşarı açıp keseriz, buzdolabına kaldırırız, sonra bir bakmışız tüm kenarları sertleşmiş olur ya… İşte bunu önlemek için kenarlara tereyağı sürüyoruz, oldu bitti. 






• Nasıl kaşara tereyağı sürüyorsak, sucukların etrafını da yarım limonla silelim. Küften eser kalmayacak!


• Hani limonu sıkarız da sıkarız ama içinde yine su kalır ya… Limonun varını yokunu almak için sıkmadan önce çatalla bir kez delin, sonra sıkın. 


Ekmek kutusunun içinde küp şekerin ne işi var demeyin. 2 küp şeker nelere kadir. Ekmekler artık daha uzun süre taze kalacak. 




• Hani salataya yarım limon sıkarız da diğer yarısı elimizde kalıverir ya. İşte o diğer yarıyı saklamak için küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonu da kesik tarafını şekere gelecek şekilde koyun. 2 hafta tazelik garanti.




• Şekerlenmiş reçelinizi sakın ha atmayın. Benmari usulü ile ısıtarak eski haline döndürmeniz çok kolay. 


Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu gaz yapar diye hep dökeriz ya… Dökmeyin. Soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. 


• Hani bazı et pişmez de pişmez bizi sinir eder. Sinir olan siz değil, et olsun. Tencerenin içine ya bir kaşık sirke ya da bir parça ekmek atın. Etler pes etsin.

2 yorum:

  1. Maydanoz, nane, feslesgini yikamadan cam kavanoza sikica agzina kapatip, buzdolabida koyalim. 3 hafta tazeligi garanti !!! bilgiler için tskler!!

    YanıtlaSil
  2. Bilgi için çok çok teşekkürler! Bir sonraki pazar alışverişimde hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil