2 Ocak 2012 Pazartesi

Kestaneli Sosyete Pilavı

Bir pilavla eşe dosta, konuya komşuya, sevgiliye kocaya hava atılır mı demeyin, atılır. Hem de bir avuç kestane ile. Sanırım kestaneyi genelde Avrupai yemeklerin içinde görmeye alıştığımızdan, yemeğin içinde gördük mü bir 'Ana!' oluyoruz.


Pilav, bildiğimiz pilav. İçine bir tek iki soğan kıyıveriyorsunuz. Kestaneyi saymasak toplam maliyet 2-3 TL'yi geçmez. Kestanesi de dahil bilemediniz 5-6 TL. Ama yarattığı etki on kaplan gücünde. İşte bu yüzden ben bu pilava 'Kestaneli Sosyete Pilavı' diyorum. Bu vesileyle de buradan selam olsun tüm cemiyet alemine. Bon apetite!

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç (Bu noktada cimrilik etmeyin, baldo alın derim :)
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 2 kuru soğan
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış kestane
  • 1 avuç kuş üzümü
  • Yarım bağa dereotu
  • 2 küp şeker
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
Hazırlanışı:
1. Pirinçleri kaynar olmayan, ılık suda en az yarım saat bekletiyoruz. Bu esnada kestanelerin üzerini çizerek kaynar suda haşlayıp kabuklarını soyuyoruz. Bir yanda da kuş üzümlerini şişip kocaman olmaları için sıcak suyun içerisinde beklemeye alıyoruz.




2. Soğanları elimizde minik minik doğruyoruz. Robottan geçirmek 100 kat daha kolay biliyorum. Ama vallahi de billahi de elde doğrayınca tadı bir başka oluyor. Ve bu soğanları, Türk yemeklerinin %99'unun ilk adımı olan 'yağda pembeleştirmek' aşamasından geçiriyoruz. Pembeleşen soğancıkların yanına iyice yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de ekleyip bir 5 dakika daha kavuruyoruz.



3. Pirincin üzerine kaynar suyu ekleyip, tuz, şeker, kestane ve kuş üzümlerini de atıp fokur fokur olana kadar altını kısmıyoruz. Baktık baloncuklar kontrolden çıkıyor, altını iyice kısıp kapağını da kapatıp yarım saat unutuyoruz.

4. Pişen pilavin altını kapatıp, kıyılmış dereotu ve baharatları ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Sonra klasik hareket kapak altına kalınca gazete kağıdı sıkıştırıp, tezgahın bir kenarında dinlenmeye bırakıyoruz.

Ve ta-daaammmmm... Kestane pilavımız konuyu komşuyu etkilemeye hazırdır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder