Hiç yapmayanlar, bu çorbayı dünyanın en kolay çorbası sanabilir. Ama durum öyle değil işte. Şu süt ürünlerinin kesilme olayı riskli. Yılların deneyimi ve el çabukluğu gerekiyor ki bir tencere çorba ziya olmasın. Aşağı bunun için bir kaç ipucu da mevcut.
Ben bu çorbayı yumurtasız yapıyorum. Çevremden gelen tepkilere göre de gayet güzel oluyor. Ağırlaştırmamak adına isterseniz bir de böyle deneyin.
Malzemeler:
3 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
1. Suyu tencereye koyarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra yağı ve yıkanmış pirinci atıp, 10 dakika kadar haşlıyoruz.
2. Bu esnada yoğurdu bir kaba alıp çırpma teliyle iyice çırpıyoruz. Unu da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Hiç pütürcüksüz bir hale gelmesi gerekiyor.
3. Pirinçler tencerede 10 dakika geçirdikten sonra, pirincin suyundan kaşık kaşık alıp yoğurdun içine ekliyoruz. 1 kaşık su ekleyip, karıştırarak yedirdikten sonra; 2. kaşığı koymak gerekiyor. Böylece yoğurdu hem ısıtmış hem de sulandırmış oluyoruz ki kesilmesin. Toplamda 8-9 kaşık su eklemek yeterli olacaktır.
4. Sonrasında yoğurdu ip gibi az az tencereye ekliyoruz. Bu esnada bir yandan da çırpma teli ile çorbayı hep aynı yönde karıştırıyoruz. Şans da yanımızdaysa çorba kesilmiyor ve bir "Ohh" çekiyoruz. Bundan sonrası kolay. Bir 10 dakika kadar daha çorbayı karıştırarak pişirdikten sonra altını kapatıyoruz.
5. Ocaktan aldıktan sonra tuzu ve naneyi ekliyoruz. Ben hafif olması için nanesini yakmıyorum, ama tabii öyle daha güzel oluyor, ona şüphe yok.
Tarif tam olduğu gibi ve süper bir tat.yayla corbası.Ben bu yayla corbasını hep artan pilavdan yaparım yani iki üç kaşık pilavı,bulguru,çorbaya ceviririm cok pratik olur
YanıtlaSilSevgili kardelen,
YanıtlaSilBu tarif en çok okunanlardan biri oldu. Türkler olarak Yayla Çorbası'nı seviyoruz :)
Pilavı çorbaya çevirme fikrine bayıldım. İlk çorbada deneyeceğim, çok teşekkürler.
Ben bütün malzemeyi karıştırırım kısık ateşte kaynayana kadar sonrasındada pirinçler yumuşayana kadar bırakırım kendi haline.Bu yöntemle kesilme sorunu ortadan kalkıyor:)
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerinize sağlık, en sevdiğim çorbalardan birisidir :))
Ben de çoğu zaman yumurta koymadan yapıyorum yayla çorbasını. Daha hafif oluyor.
Bloğunuzu yeni keşfettim ve izlemeye aldım :))
Bana da beklerim: http://fatoscatadlar.blogspot.com/
Güzel paylaşımlarda görüşmeyi diliyorum.
İzmir'den sevgilerimi gönderiyorum....
Cok güzel oldu tşkler tarif icin
YanıtlaSilHiç aklıma gelmezdi yayla çorbası yapacağım. Bu tarif çok güzel oldu benim için teşekkürler.
YanıtlaSilBütün malzemeyi karıştıp ocağa koyun hiç bırakmadan kaynayıncaya kadar karıştırın kesilme filan olmuyor
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil