29 Ocak 2012 Pazar

Efsanevi Hamsili Pilav

Biliyorum uzaktan çok zor görünüyor. O hamsileri öyle kilim dokur gibi inci gibi dizmek, bir de üzerine yıkılan bir iç pilav yapmak, sonra onu fırında kurutmadan pişirmek vs vs... Meğerse durum korktuğumuz gibi değilmiş. Dün gece hayatımda ilk defa yaptım ve kapış kapış kapışıldı. Nolur deneyin. Kendinizle gurur duyacaksınız, garanti ediyorum :)
 

 
Malzemeler:
  • 1 kg kilciklari ayiklanmis hamsi
  • 2 su bardagi pirinc
  • 2 orta boy kuru sogan
  • 2 kup seker
  • 1 avuc kus uzumu
  • 3 su bardagi su
  • 4 yemek kasigi tereyag (ya da zeytinyag)
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1 tatli kasigi yeninahar
  • 1 yemek kasigi karabiber
  • 1 yemek kasigi tuz

 
Hazirlanisi:
1. Pirincleri ilik & tuzlu, kus uzumlerini sicak suya koyup en az 1 saat bekletiyoruz. Hamsileri de bir suzgecte iyice yikayip altina bir tabak koyup suzulmesi icin dogru buzdolabina gonderiyoruz. Bu ön hazırlıklar mühim, üşenmeden yapınız.

 
2. Pilav tenceresinde yag ile beraber bicakla incececik kiyduigimiz soganlari iyice olduruyoruz. Sonra tencerenin icerisine iyice yikayip suzdugumuz pirincleri ekleyip, pirinc taneciklerine zarar vermeden alttan alttan karistirarak 5 dk kavuruyoruz. Sonra icerisine su, seker, kus uzum ve diger baharatlari da ekleyip soyle son bir karistiriyoruz. Altini kisip kapagini kapadiktan sonra asil gorev icin yola koyuluyoruz.

 
3. Borcam diye tabir ettigimiz firin kaplarindan capi 30 cm, derinligi de en az 10 cm olan bir tanesini dolaptan alip ic yuzeyinin tamamini guzelce yagliyoruz. Bu asama her ne kadar basit gibi gorunse de, pilavin son goruntusunun basarili olmasinda katkisi cok cok buyuk. Yaglama islemi bittikten sonra sira geliyor baliklarla kilim dokumaya. Burada dikkat etmemiz gereken bir kac nokta var, gerisi bir sekilde halloluyor. Kabinizin ortasini bulun ve 4 adet hamsinin kuyruk kisimlari merkezde olacak sekilde "arti" seklinde koyun. Bu arada hamsinin derili kismi asagi bakiyor, ona gore. Yaptiginiz arti seklinin aralarina da birer hamsi koyarak, sekli bir adim oteye tasiyin. Diger bir puf noktasi da hamsileri mumkun oldugunca sik dizmek. Pistikten sonra biraz kuculdukleri icin boyle yapmamiz gerekiyor. Buldugunuz her iki hamsinin arasina bir hamsi daha koyarak firin kabinin tum yuzeyini kaplayin. Korkmayin, hamsiler yagin da yardimiyla firin kabinin yan duvarlarina yapistigindan dusmuyor. Dizme islemi bittikten sonra hamsiciklerin uzerine soyle bir tuz ve karabiber serpip kenara alin. İşin en zor kısmını başarıyla hallettiğiniz için de kendi yanağınızdan bir makas alın :)
 
 
4. Normal sartlarda iste tam da bu sirada pilavinizin da olmus olmasi gerekiyor. Ama tam bir zaman istiyorsaniz, sanirim o sure 15 dakika. Kritik nokta pilavin yari pismis olmasi. Insan kitir kitir pilavi ocaktan almaya korkuyor biliyorum, ama bu yemegin bir de firin fasli olacak, unutmayin. Bu yari pismis pilavi alip kasik kasik(hamsilerin guzelim seklini bozmamak icin) firin kabina ekliyoruz, en son uzerini de kasigin sirtiyla soyle bir duzeltiyoruz. Yan duvarlarda dik dik duran hamsileri pilavin uzerine ceviriyoruz. Kalan hamsileri de, derili kisimlari disari gelecek sekilde dizip uzerine hafif bir tuz&biber yagdiriyoruz. En ustune isterseniz (ki bence isteyin) bir kac cay kasigi yag koyup onceden isitilmis 200 derecelik firina gonderip 40 dakika unutuyoruz.



Artık bunu da yaptınız ya, ben size ne diyeyim. Bir sonraki aşama baklava olsun, yürüyün :)

3 yorum:

  1. Süper anlatmışsın, yapasım geldi:)

    YanıtlaSil
  2. çok çok çoook severim ama hep arkadaşım yapar ben yerim ((
    cesaretlendim çokta anlaşılır tarif etmişsiniz ellerinize sağlık )
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili bahar006,
    Nolur yap! Baktın şekli güzel olmadı (ki bence kesin olur), her gün gizli gizli kendin yersin :)

    Sevgili Fatma,
    Bence zaman arkadaşını şaşırtma zamanı. Bir kere de sen ona yap derim, çok sevinecektir :)

    YanıtlaSil