8 Ağustos 2011 Pazartesi

Hint Usulü Mercimek Çorbası

Bakmayın siz başlıktaki "Hint usulü" lafına, bildiğimiz mercimek çorbası bu, bol baharatlı sadece :) Ama aynı mercimek çorbasını da yıllardır iç, iç, iç... sıkıldık biraz değil mi? O nedenle böyle ufak tefek değişiklikler arada iyi oluyor zannımca.


Hintliler bu çorbayı hindistancevizi sütüyle yapıyor. Ben bir kere denedim, açıkçası kokusu çok hoşuma gitmedi. O nedenle bildiğimiz tavuk suyundan ya da normal sudan şaşmamak lazım. Ama baharatlar gerçekten çok yakışıyor, bildiğimiz mercimek çorbasını afilli bir hale getiriyor. Düdüklü tencerede de piştiğinden hemencecik oluveriyor. Hem zamandan hem ocağın gazından tasarruf...

Düz mercimek çorbası yapacağınız bir zaman, bir de aşağıdaki gibi deneyin. Hintli arkaşadaşlara da buradan selam olsun :)

Malzemeler:
2 çay bardağı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı pirinç
1 soğan
2 diş sarımsak
1 domates
1 patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı kara biber
1 tatlı kaşığı zerdeçal (Evde varsa)
1 tatlı kaşığı zencefil (Evde varsa)
Yarım limonun suyu
6 su bardağı su (Varsa 1-2 bardak tavuk suyu tercihimizdir)

Hazırlanışı:
1. Düdüklü tencerede zeytinyağını kızdırıp rendelenmiş soğanla sarımsağı 2-3 dakika çevirelim. Sonra içine salça ile birlikte tüm baharatları da ekleyip 2-3 dakika daha kavuralım. Baharatları en son değil de, bu aşamada koymak kritik. Böyle yağla kavrulunca baharatların tadı gerçekten çok daha farklı oluyor, önemle tavsiye edilir. Bu aşamadan sonra içine rendelenmiş patates ve domatesi de ekleyip 2-3 dakika daha kavuruyoruz.


2. Süzgeçte mercimek ve pirinci yıkayıp süzdürüyüroz. Tencerede kavrulan karışıma ekleyip 2-3 dakika da mercimeklerle birlikte kavuruyoruz. (Yetti artık bu "2-3 dakikalık kavurmalar" diyorsunuz, biliyorum :) Üzerine 6 su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, karıştırıp, düdüklünün kapağını kapıyoruz. Düdüklünün düdüğü ötene kadar yüksek ateşte bıraktıktan sonra, düdük sesini duyar duymaz düdüğünü kapatıp altını da kısığa getiriyoruz. 30 dakika da bu şekilde piştikten sonra çorbamız tamamdır.

3. Hintli arkadaşlarımız bu çorbayı süzmeden, taneli bir şekilde tüketiyorlar. Ama siz isterseniz el blender'ından geçirerek ya da süzgeçten geçirerek de sunabilirsiniz. Tabaklara koyduktan sonra üzerine limon suyu ekleyerek servis yapıyoruz.

Oldu da bitti :)

Mühim Not: Tencerenin altını kapattıktan sonra, bir mutfak bezini, havlusunu vs ıslatıp tezgahın üzerine serip tencereyi üzerine oturtursanız, tencerenin dibine yapışanlar hooop diye oldukları yerden ayrılacaktır.

Mühim Olmayan Not: Çorbanın üzerindeki süsü nasıl yaptım diye merak eden olursa diye yazmak istedim. Evde kalan yarım yamalak yufkaları zeytinyağıyla söyle bir gelişigüzel yağlayıp; üzerine tuz, karabiber, pul biber serpip ince şeritler halinde kesiyorum. Bu şeritleri elimle kıvırıp, fırında 5-10 dakika pişirdikten sonra çorbaları süslüyorum. Bir fikir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder