8 Ağustos 2011 Pazartesi

Mis Kokulu Mahlepli Çörek

Bu çörek pişerken öyle bir kokuyor ki kelimeler kifayetsiz... Yapılışı da kolayca sayılır. Akşam yemeğinden sonra demlenen çayın yanına çok iyi bir arkadaş oluyor. Yalnız çok pufidik bir çörek olduğundan yemeye başlayınca durulmuyor, 2-3 tane götürülüyor.


Malzemeler:
1 su bardağı süt

Yarım su bardağı pudra şekeri (Evde yoksa robottan geçirilmiş toz şeker de olur)
1 tatlı kaşığı tuz
3 yumurta  
2 tatlı kaşığı mahlep (Evde dövülmüş sakız varsa o da olur)
1 çorba kaşığı dolusu yaş maya   
Aldığı kadar un (Ben 4 su bardağından biraz fazla koydum)
1/2 paket margarin  (Ya da tereyağ. Sıvıyağ olur mu bilemedim)

Hazırlanışı:
1. Yumurtalardan 1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için bir kenara ayırdıktan sonra, kalan 2,5 yumurtayı derin bir karıştırma kabında çatalla çırpıyoruz. Üzerine sütü, yarım su bardağı ılık suda eriteceğiniz yaş mayayı ve eritilmiş soğutulmuş margarini de katıp karıştırıyoruz. Böylece önce sıvı malzemeleri bir araya getirmiş olduk. Bu karışımın üzerine unu, pudra şekerini, tuzu ve mahlebi ekleyip hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Hamuru top haline getirip üzerine bir kağıt havlu koyarak yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz. 

2. Yarım saat sonra hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp, elimizle yuvarlayarak boyu 15 cm kadar olan ince uzun şeritler yapıyoruz. Daha sonra bu şeritleri resimde gördüğünüz şekilde yağlanmış tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. Tepsi mayası dediğimiz şey bu tarifte de işe yarıyor. O nedenle sabrınız varsabir yarım saat kadar bekleyip öyle fırınlamak daha iyi kabarmasına yardımcı olacaktır. Ama vaktiniz yoksa atın gitsin fırına :)

3. Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında, çöreklerin üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Ilık olarak servis yapmak tavsiye edilir.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder