Bugün yine hafif ama tadı on numara bir tarif geliyor... Binbir çeşit börek yaparız da çoğu zaman gözlemeye çok pas vermeyiz. Halbuki gözleme hem çok daha hafif oluyor, hem de daha kıtır olduğundan ayrı bir lezzeti oluyor. Arada bir şans vermeliyiz diye düşünüyorum. Ben bugün patatesli yaptım ama kıymalı, peynirli gibi orijinal reçetelerin yanı sıra patlıcan&ceviz, kabak&peynir gibi daha fantastik içler de çok yakışıyor. Bunları da yapayım ben ileride mutlaka.
Malzemeler: (4 gözleme için)
2 hazır yufka
2 büyükçe patates
2 dal taze soğan (yoksa 1 tane kuru soğanı kavurup da kullanabiliriz tabii)
1 avuç taze nane
1 avuç maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Hazırlanışı:
1. Patatesleri haşlamak kaçınılmaz. Ben bir kere çiğden rendeleyerek denedim ama başarılı olamadım. O nedenle patatesleri kabuğuyla su dolu bir kaba koyup, kabukları çatlamaya başlayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlanmış patatesleri akan suyun altına tutup, insan evladının tutabileceği bir sıcaklığa gelinceye kadar soğutuyoruz. Kabukları zaten kolayca soyulacaktır. Soyduktan sonra bir çatal yardımıyla şöyle bir eziyoruz. İçerisine zeytinyağını ve kuru baharatları da ekleyip karıştırıyoruz.
2. Taze soğanı (yeşil kısımları da dahil olmak üzere), maydanozu ve naneyi incecik doğruyoruz.Bu arada bu yeşillikler tabii ki olmazsa olmaz değildir. Evde ne varsa olur, yoksa da kuru baharatlar iş görür, hiç merak etmeyin. Patatesli karışıma taze baharatları da ekleyip çok ezmeden şöyle bir karıştırıp her malzemenin eşit dağıldığına emin oluyoruz.
3. 2 adet hazır yufkayı tezgaha serip tam ortadan ikiye kesiveriyoruz. Yufkalar çok taze değilse bu aşamada yufkada yırtılmalar, kırılmalar olacaktır, moralleri hiç bozmuyoruz. Yarım yufkaların her birinin tam ortasına küçük bir dikdörtgen oluşturacak şekilde harcımızdan (Öncesinde harcı tabakta 4'e ayırmış olursak iyi olur) koyup yayıyoruz. Sonra önce yarım yufkanın önce en geniş kısmını harca doğru katlıyoruz, sonra tam onun karşısındaki kenarı, en sonunda da kenarlarda kalan iki kulakçığı katlayıp gözlemeye son şeklini veriyoruz. Bu noktada biripuçcuk vermek isterim. Gözleme bu son haline geldikten sonra elinizle üzerine bastırarak içindeki harcın her tarafına yayılmasını sağlarsak süper olur. Böylece yerken önce kenarlarını, en son ortasını yeme derdini de ortadan kaldırmış oluruz :)
4. Geldi sıra pişirmeye... Ben yağsız tavada iki tarafı da göz göz kahveleşinceye kadar pişiriyorum. Pişenleri tavadan alıp üzerine zeytinyağ sürüp (siz tereyağ ya da margarin tercih edebilirsiniz tabii ki) ağzı kapalı bir kapta 5 dakika bekletiyorum. Böylece katır kutur değil, yumuşacık gözlemelerimiz oluyor.
Bu gözlemeden sayıca çok yapıp buzluğa da kaldırabilirsiniz. Pişirip kaldırınca olmuyor, ama çiğden kaldırıp tüketeceğiniz zaman pişirdiğinizde sanki o an yapmışssınız gibi oluyor, sahur için hayat kurtarıcılardan biri olabilir.
Afiyetler olsun!
Ben kıymalı yaptım, çok güzel oldu. Teşekkürler...
YanıtlaSilSelamlar. Öncelikle özenli ve muhabbetli tarif biçiminiz çok güzel.
YanıtlaSilDaha önce hiç denememiş olmama rağmen, gayet kendime güvenerek seri biçimde bir deneme yaptım. Güzel oldu ve herkes çok beğendi, teşekkürler :)