1 Ağustos 2011 Pazartesi

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği

Herkese merhaba,

İşte ilk 'ekonomik' yemek tarifimle karşınızdayım. Malzemeler basit, yapması da  kolay, ama inanılmaz lezzetli bir yemek oluyor. Mercimek protein açısından da zengin olduğu için besleyici de. Daha ne olsun. Bir yemekten daha fazlasını beklemek de ayıp olur zaten :)



Şimdi bu Erişteli Yeşil Mercimek yemeği tabii ki bir davet sofrası yemeği değil. Ama bu yemeği kocanıza, çocuğunuza, kapı komşuna, hala kızına, hatta öğlen bir başınızayken karnınız acıktığında kendinize hemencecik yapabilirsiniz. Ben yanında yoğurt öneriyorum. Biraz tokça bir yemek olduğundan yoğurt ferahlatıyor. Siz isterseniz turşu, ayran, ya da çoban salatayla da servis yapabilirsiniz. Zaten baklagil olduğundan bu yemeğin yanına pilav, makarna, vs. çok iyi gitmiyor.

Benim aşağıda verdiğim tarif fotoğraftaki gibi biraz katıca oluyor. Açıkçası ben bu yemeği böyle seviyorum. Ama siz "Biraz daha sulu olsun, ekmek de bandırayım" derseniz, suyunu 2 parmak daha fazla koyun derim.

Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmamış)
1 büyük baş kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı erişte
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaçığı kimyon


Hazırlanışı:
1. 1 adet kuru soğanı robotu falan hiç kirletmeden, elimizde ya da kesme tahtasında minik küpler halinde doğruyoruz. Fazla küçük olmasına hiç gerek yok. Yarım santim boyutunda olsa yeterli.

2. Düdüklü tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyup hafif kızdırıyoruz. İçine küp doğradığımız soğanları atıp karıştırarak 2-3 dakika kavuruyoruz. Baktık soğanlar hafiften kendini bıraktı, atıyoruz içine 2 yemek kaşığı salçayı ve karıştırmaya devam ediyoruz. 2 dakika da böyle kavurduktan sonra, tencerenin içine yıkanmış 2 su bardağı yeşil mercimeği atıyoruz. Unutmayalım yeşil mercimekler haşlanmamış. Önceden haşlamaya hiç gerek yok. Zaten düdüklüde pişiriyoruz yemeği.

3. Mercimekleri koyduktan sonra, mercimeklerin üzerini hafif (1 parmak kadar) geçinceye kadar kaynar su döküyoruz. Yukarıda bahsettiğim gibi biraz daha suluca olsun derseniz, 3 parmak geçecek kadar su ekleyin. Suyun içine erişteyi, tuzu ve kimyonu da ekleyip, şöyle bir karıştırıyoruz.

4. Düdüklünün kapağını kapatıp, altı iyice açıktan bekliyoruz ki düdüğü çalsın. Düdük çalınca, düdüğünü kapatıp, altını da kısıyoruz. Ve ayarlıyoruz saatimizi 15 dakikaya. 15 dakika sonra altını kapatıp, düdüklü soğuyuncaya kadar bekliyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet, bal, şeker olsun!

1 yorum:

  1. Çok pratik ve anlatımınız çok güzel, teşekkürler :)

    YanıtlaSil