9 Ağustos 2011 Salı

İzmir'in Köftesi

İzmir Köfte'yi bilmeyen yoktur ama herkesin de farklı bir yapış tarzı vardır. Ben çiğden değil, köfteleri ve sebzeleri önden kızartarak hazırlıyorum bu yemeği. Bu şekilde işi biraz zorlaştırmış oluyoruz ama sonucu çok farkediyor. Şu yeni çıkan az yağ ile kızartma yapan aletlerden varsa işiniz kolay tabi, ama o aletleri almak da her babayiğidin harcı değil, hatırladığım kadarıyla 350 TL civarında idi! O nedenle emektar kızartma tenceremle iyi geçinmeye çalışıyorum şimdilik...


Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
1 su bardağı bayat ekmek içi (Galeta unu da uygundur)
2 soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon

4 adet patates
6-7 adet sivri biber
2 domates

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 domates
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı:
1. Önce köftesini hazırlayalım derim. Kıyma, ekmek içi, soğan, sarımsak, ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizin içerisinde uzun ince bir hal alacak şekilde yuvarlıyoruz. Yalnız tavada kızartacakmışız gibi  köftelerin üzerine bastırıp, yassı hale getirmiyoruz.

2. Diğer bir tarafta patatesleri ve 2 domatesi elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Bir kızartma kabına 2 parmak sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Önce patatesleri, sonra sivri biberleri kızartıyoruz. Yalnız kızartmanın süresini normalden biraz daha kısa tutuyoruz. Yemek en son fırında da pişeceğinden, patateslerin lime lime olmasını istemeyiz. Patates ve biberleri kızarttıktan sonra, aynı şekilde köfteleri de sadece renk vermek amaçlı önlü arkalı kızartıyoruz.

3. Orta boy bir fırın kabının altına önce köfteleri diziyoruz. Onun üzerine patatesleri ve biberleri koyuyoruz. En üstüne de elma dilimi doğradığımız domatesleri çiğden koyuyoruz. Domatesleri kızartmak mutfakta havai fişek gösterisine neden olduğundan onu çiğden koymayı tercih ediyorum. Bir kaseye salçaları koyup üzerine 2 bardak kaynar su döküp karıştırıyoruz. Bu karışımın içine bir de rendelenmiş domates ve baharatları ekliyoruz ve tepsideki malzemelerin üzerine döküyoruz.


4. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yarım saat tuttuk mu yemek tamamdır.

2 yorum:

  1. bayılırım çok güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Yanına da bulgur pilavı yaptım, iyi bir ikili oldular :)

    YanıtlaSil