5 Ağustos 2011 Cuma

Kıymalı Yufkalı Fırın Makarna

Bu tarif tam hava atmalık... Yemeğe kayınvalide, lise arkadaşları, eski mahalledeki komşular geliyorsa, ana yemek belli. İçinde hem et, hem makarna, hem sebze var, daha ne olsun. Önden bir çorba, yemeğin yanına semizotu salatasıyla vişne kompostosu, sonuna da bir tatlı patlattınız mı tamamdır.


Bu tarif ayrıca evde az az kalmış her şeyi değerlendirmek için de on numara. Pazar günkü börekten kalmış 1 yufka, alışverişten geldikten sonra kendimize yaptığımız yarım paket makarnanın kalan diğer yarısı, buzlukta da 1 avuç kıyma varsa olay tamam. Sebze olarak ben domates, biber, bezelye kullandım. Sizin dolapta havuç, patates, mısır mı kalmış, o da olur.

Alıştığımız fırın makarnadaki beşamel sos yok bu tarifte. O yüzden çok daha hafif. Ama dışındaki yufka hem görsel olarak olayı havalı hale getiriyor, hem de lezzet olarak perde pilavı etkisi yaratıyor (Çok mu abarttım :). Denemeniz şiddetle tavsiye...

Malzemeler:
Yarım paket makarna (Ben 'burgu' kullandım ama hepsi olur, çubuk en güzeli olur)
1 adet yufka
150 gr kıyma
1 soğan
2 diş sarımsak
2 domates
2 sivri biber
1 çay bardağı bezelye (haşlanmış)
1 çay bardağı kaşar (rendelenmiş)
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kekik

Hazırlanışı:

1. Makarnayı bildiğimiz gibi haşlıyoruz. Ben haşlama suyuna bir tatlı kaşığı zeytinyağ ve bir tatlı kaşığı tuz koyuyorum. Yalnız normalde haşladığımızdan 2-3 dakika önce alırsak çok iyi olur. Fırında da pişeceğinden iyice kendilerinden geçmesin zavallıcıklar. Haşlanmış makarnayı süzüp, bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

2. Bir kaseye yumurtayı kırıp şöyle bir çırpıyoruz. İçine yoğurdu ve zeytinyağını da koyup karıştırıyoruz. Bu karışımın 1 çay bardağını, en son aşamada yufkanın üzerine sürmek için bir kenara ayırıyoruz.

3. Soğanı ve sarımsağı minik minik doğrayıp kıyma ile beraber kavuruyoruz. Tabi buzlukta kavrulmuş kıymanız varsa, sizden iyisi yok. Sonra içine önce ince doğranmış biber, sonra da küp doğranmış domatesi ekleyip 2-3 dakika daha pişiriyoruz. Baharatlarını ve haşlanmış bezelyeyi de koyup iki tıkırtıdan sonra altını kapatıyoruz.


4. Geldi şimdi herşeyi bir araya getirmeye. Haşlanmış makarnanın içine sotelediğimiz sebzeleri, yoğurtlu karışımı  ve kaşarı koyup, karıştırıyoruz.

5. Yüksekliği olan orta boy bir fırın tepsisinin altını çok az zeytinyağ ile yağlıyoruz. Yufkayı yerleştirip, tabanını biraz büzüştürüyoruz. Yufkanın kenarları tepsiden sarkacak ama buna dikkat. Yufkanın üzerine makarnalı karışımı döküp, kaşığın sırtıyla şöyle bir düzlüyoruz.

6. Sonra kenarlardan sarkan yufkayı makarnanın üzerine örtüyoruz. Bunu yaparken son şeklinin de güzel olması için spiral oluşturacak şekilde yaparsanız şahane olur. Yufkanın üzerine ayırdığımız 1 çay bardağı yoğurtlu karışımı sürüp, önceden 200 dereceye ısıttığımız fırında 15-20 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Zaten içindeki herşey pişmiş olduğundan, sadece üzerindeki yufkanın rengini albenili hale getirmek yeterli.

2 yorum: