4 Ağustos 2011 Perşembe

Limonlu Hafif Pasta

Havalar sıcak, ama tatlı yemeden de duramıyor insan... İşte bu ikilemi ortadan kaldırmak için yeni bir tarifle sizlerleyim: Limonlu Hafif Pasta. Bu tarifte krema, kakao yok, yağ ise yok denecek kadar az. Ama tadı süper mi süper oluyor. Özellikle limonlu dondurmayı sevenler, buna bayılacaklar eminim. Buzdolabında öyle 1 gün boyunca beklemesine de gerek yok. Bu pastacık buzdolabında 2-3 saate donuveriyor kendi kendine.


Ben kendime aşağıdaki ölçülerin yarısından yaptım ama siz siz olun aşağıdaki tam ölçüde yapın çünkü 1 dilim yetmiyor, bizzat yaşandı :) Hem ertesi güne kalınca da daha güzel oluyor sanki...

Malzemeler:
2 paket Pötibör bisküvi (Ben kakaolusundan kullandım, siz sadesinden de kullanabilirsiniz)
1 yumurta
3 yemek kaşığı nişasta (Buğday ya da mısır farketmez)
2 limonun dış kabuğunun rendesi ve suyu
1 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı margarin ya da tereyağ
Süslemek için 2-3 adet ceviz içi

Hazırlanışı:
1. Bir sos tenceresine yumurtayı kırıp tel çırpıcı ile çırpıyoruz. Öyle kek yapar gibi dakikalarca çırpmaya hiç gerek yok, omlet yapar gibi birazcık karıştırsak yeterlidir. Üzerine limon kabuğu rendesini, limon suyunu, nişastayı ve şekeri ekleyip şeker eriyinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada henüz ocağın altını açMAdık, dikkat. (Bu noktada bir de ipucu: limon kabuğunu rendelerken sadece sarı kısmı rendelenmeli, beyaz kısmını da rendelersek acılık veriyor) Şimdi üzerine oda sıcaklığındaki suyu da ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. İçinde bir pütürcük kalmayana kadar bu işleme devam ediyoruz.

2. Baktık ki herşey homojen bir hale geldi, açıyoruz ocağın altını. Ne yazık ki yine karıştırarak! karışım koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ama korkmayın, karışım 2-3 dakika içinde kaynıyor zaten. Koyulaşması için de bir 3-4 dakika karıştırmaya devam etmemiz yeterli oluyor. En sonunda içine yağı da ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.


3. Orta büyüklükte bir borcamın dibine bisküvilerden 1 kat diziyoruz. Eğer tepsinin kenarlarında boşluklar kalıyorsa, bisküvileri elimizle kırarak boşlukları doldurabiliriz. Üzerine limonlu kremadan döküp onun üzerine tekrar 1 kat bisküvi, 1 kat krema ... şeklinde bisküviler bitinceye kadar devam ediyoruz. Tepsiye göre değişir tabi ama 4-5 bisküvi katı olması ideali gibi. Kremanın soğumasını beklemenize de gerek yok. Ocaktan aldıktan sonra ilk sıcağını atması için 5 dakika beklemek yeterli. Sıcakken dökünce bisküviler de kremayı içine çekiyor ve daha da güzel oluyor.


4. Tepsinin üzerini streç filmle kapayıp atıyoruz pastayı buzdolabına. 2-3 saat bekleyip iyice donduktan sonra servis yapıyoruz. Üzerine dövülmüş fındık, ceviz ya da hindistancevizi serpersek şık da duruyor.

3 yorum:

  1. limonlu tatları sevdiğime göre bu tarif tam benlik :))
    ellerine sağlık canım çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. limonlu lezzetlere asla hayır diyemiyorum bende:)

    harika bir yaz tatlısı olmuş bu..

    ellerinize sağlık..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili sarımutfak-hande,
    Denedikten sonra da yorumlarını paylaşırsan çok sevinirim, merak ediyorum :) Çok teşekkür ederim

    Sevgili bir tutam kekik,
    Limon tatlılardaki baygınlığı alıyor bence de. Bu tarif çok kalorili de değil, yiyelim yiyebildiğimiz kadar :)

    YanıtlaSil