10 Ağustos 2011 Çarşamba

Kuru Meyveli Günlük Kek

Mutfakta kek olunca iyi oluyor. Misafir gelince çayın yanına, gece yatmadan acıkınca, çocukların beslenme çantasına... bir şekilde koca kek 2-3 gün içerisinde hoop diye bitiveriyor. Kuru meyve tüketmek için de iyi bir aracı oluyor kek. Tüm doktorlar günde bir avuç kuru incir, kayısı, ceviz yiyin diyor ya, işte bunları 1 dilim kekle beraber yesek ne olur ki :)


Kekin iyi kabarması için unu elemek şart. Ancak açıkçası ben unu elemeye üşenenlerdenim, elimi eleğe her vuruşumda puflayan ve mutfağın alakasız alanlarına sıçrayan un temizlik aşamasında biraz sinir bozucu olabiliyor.Ama IKEA'dan aldığım, aşağıda resmini bulabileceğiniz şu 'elek-imsi' alet hayat kurtarıcı oldu. Derince olduğundan un gereksiz yerlere puflamıyor. Tutma yerindeki mandala bastırınca, kabın dibindeki pervaneler dönüp puflamadan unu eleyiveriyor. Tek elle bile halledebiliyorsunuz. Fiyatı da 6,95 TL, aklınızda bulunsun.




Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ (Ben bardağın hepsini doldurmuyorum, 2 parmak eksik koyuyorum)
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı karışık kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı:
1. Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. İçine süt, sıvıyağ ve limon kabuğu rendesini de ekleyip karıştırıyoruz. Başka bir kaba un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını eliyoruz.

2. Kuru kayısı ve inciri tavla zarı büyüklüğünde küpler olacak şekilde doğruyoruz. Cevizleri de elimizle gelişigüzel kırıyoruz. Cevizler biraz daha büyük olup dişe gelince daha güzel oluyor gibi geliyor bana. Sonra kayısı, incir, üzüm ve cevizi bir kapta karıştırıp 1 kaşık unla karıştırıyoruz. Böylece bu malzemeler hemencecik kekin dibini boylamayip, eşit bir şekilde dağılmış olacak.

3. Sonrasında bu un karışımını, yumurta-şeker karışımına ekliyoruz ve tahta kaşıkla çoook narin bir şekilde karıştırıyoruz. Metal kaşıkla, hızlı hızlı karıştırırsak, hamurun içindeki minik hava kabarcıklarını patlatmış oluyoruz. O zaman da pufidik bir kekten çok, tartımsı tıknaz bir kekimiz olmuş oluyor.

4. Yağlanmış bir kek kalıbına (silikon kalıp varsa yağlamaya da gerek olmuyor) hamuru döküyoruz. Ben hamurun üzerine önceden ayırdığım 2-3 cevizi dövüp serpiyorum. Sonra da önceden 170 derecede ısınmış fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz.

Mühim Not: Her fırının halet-i ruhiyesi farklı oluyor. O yüzden kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı kekin ortasına batırıp çıkarıyorum. Kürdan kupkuru çıktıysa olmuş demektir, keki fırından çıkarıyoruz. Bu arada ilk 30 dakika fırının kapağını aman ha açmıyoruz. Aksi halde o puf puf kabaran kekimizin gözlerimizin önünde bir anda çöküşünü seyretmek çok eğlenceli olmuyor :)

7 yorum:

  1. ellerine sağlık canım kekin süper olmuş
    çok lezzetli görünüyor
    elekte harikaymış almalı bari teşekkürler paylaşımın için
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler
    Elek gerçekten harika, hem de sudan ucuz :)

    YanıtlaSil
  3. Bu elek çok pratik,bulursam hemen alacağım.
    Oğluma ben de bu yöntemle kuru meyve yediriyorum,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Erguvan Vakti, çok teşekkürler
    Arada kendine de bir kaç dilim ayırmayı unutma derim :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık.Nefis bir kek.Elekten ben de kullanıyorum.Gayet güzel.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık kekiniz harika görünüyor maşalllah...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili pembe kekik,
    Çok teşekkür ederim. Ne de olsa IKEA evimizin herşeyi :)

    Sevgili FEYZA,
    Güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Yorumunuz beni çok sevindirdi.

    YanıtlaSil