17 Ağustos 2011 Çarşamba

Şifalı Enginarlı Pirinç Pilavı

Bu enginar denilen sebze nasıl bir varlıktır? Hem inanılmaz lezzetli hem de inanılmaz sağlıklı. Hep deriz ya "Lezzetli şeyler hep zararlı oluyor" diye. İşte enginar bu sözü yalanlayan yiyeceklerden biri. Karaciğer, böbrek, kolesterol, vs. her bir şeye iyi geliyormuş. Ben enginara bayılıyorum ama sevmeyen varsa bu yöntemle kendisine enginar yedirmek de çok kolay olacaktır.



Malzemeler:
4 adet enginar
2 avuç bezelye
2 avuç bakla
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1,5 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar

Hazırlanışı:
1. Enginar, bakla ve bezelyeleri üstlerini geçerek kadar tuzlu suda, su kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar haşlıyoruz. Sonra hepsini süzüp, enginarları da kuşbaşı şeklinde doğruyoruz.


2. Soğanı ve sarımsağı elimizde şöööyle minik minik doğruyoruz ve pilav tenceresine döktüğümüz zeytinyağında söööyle bir kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince (Ben daha hiç pembeleşen soğan görmedim ama neyse), içerisine sebzeleri de ekleyip kaynaşmaları için bir 5 dakika da beraber kavuruyoruz.

3. Ilık suda yarım saat kadar beklettiğimiz pirinci süzüp, iyice yıkıyoruz. Daha sonra pirinci de tencereye ekleyip son 5 dakikalık kavurmamızı yapıyoruz. Daha sonra içine kaynar suyu ekleyip pirinçler göz göz olana kadar azıcık bekliyoruz. O 'gözler' ortaya çıktıktan sonra, ocağın altını kısıp, tencerenin de kapağını kapatıyoruz. 15 dakika kadar pişmesi yeterli oluyor. Ocaktan aldıktan sonra içerisine baharatları ve kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırıyoruz. Kapağının altına bir havlu kağıt sıkıştırıp bir 15 dakika kadar da demlenmesi için bir köşede bekletirseniz fevkaladenin fevkinde oluyor.


Bu pilavı yiyin, yedirin. Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. Hiç enginar pişirmedim.İnşallah bu sene hevesliyim pişirmeye..
    elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka ama mutlaka denemelisiniz. Bu pilav 'Enginar'a Giriş' için iyi bir tarif olacaktır :) Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil