2 Ağustos 2011 Salı

Sütsüz & Yumurtasız Peynirli Börek

Blogun adı üzerinde: 'Ekonomik Tarifler'. Bu durumda normal bir börek tarifi vermek bana yakışmazdı. Şaka bir yana bu böreğin tarifinden süt, yumurta, yoğurt vs. sadece ekonomik olsun diye çıkarılmadı. Bu börekte sadece sıvıyağ ve su var. Böyle olunca da oldukça hafif oluyor. Ama sakın zannetmeyin ki kabuk gibi, katır kutur, yenmeyecek bir börek oluyor. Tam tersine çıtır çıtır, çayla süper giden, 2 dilimin asla yetmediği hafifçik bir börek oluyor bu. Bir de kabarıyor ki sormayın. Üzerine döktüğümüz 1 şişe maden suyu bu görevi seve seve üstleniyor.


Tabii ki alıştığımız böreğin yeri ayrı, hani 1 dilim yedik mi "Ay şiştim!" dediklerimiz. O böreği Ramazan'larda, akşam yemeklerinden, misafirlere, vs. yine yapacağız tabi. Benim bu tarif daha hafif birşeyler istediğimizde devreye giriyor. Bir kere deneyin, pişman olmayacaksınız.

Malzemeler:
3 yufka
150 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağ
Yarım su bardağı su
1 şişe maden suyu


Hazırlanışı:
1. Önce fırını yakarak başlayalım. Açıkçası ben bunu hep unuturum. Sonra elimde çiğ börekle, boşuna beklemek zorunda kalıp kendime sinir olurum. Fırını 180 dereceye getiriyoruz. Ben bu 3 yufkalık tarif için mini fırının tepsisini kullanıyorum. Siz eğer ki fazla kişiye yapacaksanız, normal fırın tepsinize malzemeleri x2 yaparak uygulayabilirsiniz tabii.

2. Bir su bardağın içerisine yarısını dolduracak kadar zeytinyağ koyun. Bardağın üzerini de suyla tamamlayın ve karıştırın. Tabii yağ ve su karışmaz biliyorum. Ama siz bundan her bir kaşık alırken bardağı tekrar bir karıştırıp bir kaşık alırsanız, neredeyse iki malzemeden de eşit miktarda alabiliyorsunuz.


3.  Peyniri çatalla bir tabakta ezin ve içine kıyılmış maydanozu ekleyin ve karıştırın. Severseniz bu karışımın içerisine pul biber, nane, kara biber, vs gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz tabi.

4. Mini fırın tepsinizin tabanını 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ ile iyice yağlayın. Açıkçası ben bu işi yaparken minik bir peçete parçası kullanıyorum. Bunun üzerine 1 bütün yufkayı serin. Kenarları tepsiden taşacaktır ki taşsın. Bütün katları döşedikten sonra bu sarkanları böreğin en üzerine kapatacağız. Her katı koyduktan sonra su-yağ karışımımızdan 2-3 yemek kaşığı kadar yufkaların üzerine gezdiriyoruz. Her tarafı tamamen ıslanacak diye kendinizi hiç yormayın. Kaşığın sırtıyla şöyle gelişigüzel dağıtsanız yeterli olacaktır. Sonra 2. yufkayı elinizle ortadan ikiye bölün ve yarım yufkanın birini taban yufkasının üzerine buruşturarak koyun ve üzerine yine 2-3 kaşık su-yağ karışımı gezdirin.

5. Bunun üzerine diğer yarım yufkayı da koyun ve üzerine peynir-maydanoz karışımını eşit bir şekilde yayın. Burada önemli olan peynirli harcı önce kenarlara koymak. Diğer türlü ortadan başlayınca böreğin kenarı köşesi kuru kuru oluyor ve kimse yemek istemiyor. Halbuki bu ikinci plana atılan bölgelerin iç malzemesini bol tutarsanız, buralar kapışılan parçalardan olacak söz veriyorum.


6. Geldik son yufkamıza. Bunu da elimizle ortadan ikiye bölüveriyoruz ve bir parçasını yine büzgülü bir şekilde peynirli harcın üzerine döşüyoruz. Üzerine yine su-yağ karışımı döküp, son olarak elimizde kalan yarım yufkayı da en üste döşüyoruz. Hani tepsinin kenarlarından sarkan ilk kat yufkanın kanatları vardı ya. Bunları da böreğin en üstüne kapıyoruz dört kenarından. Bardakta kalan su-zeytinyağ karışımını da en üstüne sürüveriyoruz.

7. Geldik kritik bir aşamaya: böreğin dilimlenmesi. Hem sosunu hem de biraz sonra dökeceğimiz 1 şişe maden suyunu güzel güzel çeksin diye bu böreği piştikten sonra değil,  pişmeden dilimliyoruz. Ben mini fırın tepsisinden 9 dilim (3x3) çıkacak şekilde dilimliyorum.

8. Son olarak üzerine 1 şişe maden suyunu da soğuk soğuk döküp veriyoruz 180 derecede ısınmış fırına. Pişmesi yaklaşık 45 dakika sürüyor, çayı ona göre ayarlayın :)

10 yorum:

  1. bende yapıyorum bu börekten dediğin gibi çok güzel oluyor ellerine sağlık banada beklerim sevgiler hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  2. İkimize de afiyet olsun :)
    Şimdi gittim blog'unuza, çocuklarınız müthiş! Nazar değmesin.

    YanıtlaSil
  3. harika bir anlatım olmuş:)
    ellerinize ve yüreğinize sağlık...
    bende sizi görmekten mutluluk duyarım izleyici panelimde...

    sevgi ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. Hemencecik gittim, izlemeye aldım sitenizi.

    Çok çok teşekkür ederim, oturmaya da beklerim :)

    YanıtlaSil
  5. Peyniri, maydonozu ve yagiyla zaten yeterli bir lezzete ulasir. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nesrin, dediğinize 100% katılıyorum. Bazen yemeğe ekstra şeyler katıp gereksiz ağırlaştırabiliyoruz. Sizin 'Yumurtasız Tiramisu' tarifini tez zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  7. Yumurta yemeyen biri olarak denedim ve sonuç çok guzel oldu;))Artik pazarlari bu borek ile kahvalti yapicaz ve tam yagli beyaz peynir+dereotu ile de ayri bir lezzet elde ettim

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle deneyeceğim..Ayrıca anlatımınız o kadar net ki..anlamamak mümkün değil.Çok basit malzemelerle ortaya bir şeyler çıkarmanıza bayıldım.Bugün yumurtasız-ki evde yumurta yoktu, süt te yoktu- yayla çorbasını yaptım ve harika oldu.Tekrar teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir dille anlatmışsınız. Bir vegan olarak süt ve yumurta tüketmiyorum. Bu tarifi mutlaka denicem. Ağzınıza sağlık...

    YanıtlaSil
  10. maden suyu yok ellerinize salik peynir yerine et olurmu.?

    YanıtlaSil