3 Ağustos 2011 Çarşamba

Tavuk Torbada

Tekrar tekrar merhaba,

Bugünkü tarif biraz uyduruktan. Ama eğer denemediyseniz diye paylaşmak istedim. Özellikle az zamanınız olduğunda, ama torun tombalak herkes yemeğe sizdeyse kurtarıcı olabiliyor. Dün akşam şu torbada tavuklardan pişirdim. Çok sık olmasa da arada yapıyorum ben bu işi ne yalan söyleyeyim. Torbada olduğu için kurumayıp, yumuşacık oluyor.





 Bu torbaların harçları ile birlikte satılanı da var. Knorr ve Maggi'nin bir sürü çeşidi var. Benim tercihim Sarımsaklı-Soğanlı olan. Sizi de bir kaç denemeyle kendi favorinizi bulmaya davet ediyorum. Bu ürünler bazen indirime giriyor ve 1,90 TL'lerden 1,25 TL'ye kadar düşüyor fiyatı. İşte bu fiyata yakın bir fiyatta buldunuz mu kaçırmayın, atın sepete 3-4 paket.


Paketin üzerindeki talimat şöyle der: "Harcı torbanın içine dökün, içine de 1 kg tavuk baget koyun, sallayın ve fırına atın". Açıkçası ben bununla yetinmiyorum, torbanın içine elime ne sebze geçerse ekliyorum. Böylece yemeğin yanına ne garnitür yapayım derdi de kendi kendini imha etmiş oluyor. Tabakta tavukların yanına 2-3 patates, patlıcan, biber'i de ekleyip, 2 kaşık da pilav koydunuz mu alın size en şahanesinden yemek!

Aşağıdaki tarifte benim dün akşam yaptığım versiyonu bulabilirsiniz. Siz istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz tarifi. Hatta ben bu yemeği "Ya Şimdi Ya Hiç" kategorisine giren sebzelerle yapıyorum. Yani dolapta 1-2 gün daha beklese çöpe gitmek zorunda olan sebzelerle. 1 patates, 2 biber, vs. dolabın kuytusunda köşesinde ne kaldıysa... Siz de buzdolabının köşelerinde neler saklanmış bir bakın isterseniz.


Malzemeler:
1 paket tavuk çeşnisi (Ben Knorr'un Sarımsak-Soğanlı olanını kullandım, içinden fırın poşeti de çıkıyor)
700-800 gr tavuk pirzola (But ya da göğüs de kullanabilirsiniz tabii ki)
1 patates
2 domates
5-6 çarliston biber (Acı seviyorsanız, acı biberle karışık kullanabilirsiniz)
2 patlıcan
1 avuç taze fasulye
6 diş sarımsak


Hazırlanışı:
1. Fırını 200 dereceye ayarladıktan sonra patatesi soyup 2 cm'lik küpler halinde doğruyoruz. Domates hassasça bir sebze olduğundan onu biraz daha büyükçe (3 cm'lik bir küp gibi düşünelim) doğruyoruz. Çarliston biberlerin saplarını atıp, kalanını 3 parçaya bölüyoruz. Patlıcanı alacalı soyup, dikine 4'e bölüyoruz. Sonra her bir ince uzun parçayı da 3 cm uzunluğunda küpler olacak şekilde doğruyoruz. Taze fasulyeleri 2'ye bölsek yeterli. Sarımsakları da soyup, doğramadan/rendelemeden bütün bütün bir köşeye bırakıyoruz. Ellerimiz nispeten daha az koktuğu için seviniyoruz.


2. Tavukları küçük parçalar haline getirmenize hiç gerek yok. But, göğüş, pirzola, ne kullanacaksanız öylece atabilirsiniz poşete. Ama siz ya da çocuklarınız için yemek kolay olsun derseniz, tavuk etlerini de 3 cm'lik küpler halinde doğrayabilirsiniz tabii. Bütün ya da doğranmış, poşete atmadan önce yıkama amaçlı sudan şöyle bir geçirmek her zaman iyidir.

3. Sıra geldi hepsini bir araya getirmeye. Paketin üst bölümünden fırın poşetini çıkarıyoruz. Poşetin içinden bir de ağzını kapamak için plastik bir kilit çıkıyor, aman düşürmeyin, sonra bulunmuyor (yaşandı). Harcı poşetin içine döküp 1. maddedeki tüm sebzeleri ve 2. maddedeki tavukları poşetin içine atıveriyoruz. Sonra plastik kilitle poşetin ağzını bağlıyoruz. Bu noktada çok sıkı sıkı değil de, poşetin ucuna yakın bir yerden bağlamak avantaj. Böylece poşetin pişerken şişmek için yeri kalmış oluyor. Ve en eğlenceli kısım: "poşeti sallamak". Poşetin ağzını bir elinizle sıkıca tuttuğunuzdan emin olduktan sonra, başlıyoruz poşeti bir sağa bir sola sallamaya. Bu sallama aktivetesi esnasında arka planda çalması için bir şarkı önermeden de geçemeyeceğim: Bellini - Samba De Janeiro

4. Muhteşem sambamızdan sonra poşetin içindeki tüm malzemeler harca bulandıktan sonra, poşeti fırın tepsimizin üzerine bırakıyoruz. Aşırı basınçtan şişip de patlamasın diye üzerine kürdanla ya da bir çatalla 3-4 minik buhar deliği açıyoruz. Önceden 200 dereceye ısıttığımız fırında, 1 saat kadar pişiriyoruz. Pişip pişmediğini anlamak için poşeti açmadan, bir çatalla patateslerden bir tanesini bölmeye çalışabiliriz. Kolayca bölünüveriyorsa, oldu demektir.

Mühim Not I: Aman fırından aldıktan sonra poşeti çıplak elle açmaya kalkışmayın. Poşetin içindeki buhar çok sıcak olabiliyor. Bir bıçak ya da mutfak makası ile delip, buharın tamamen çıktığından emin olduktan sonra,

Mühim Not II: Harcın içinde tuz ve yağ olduğundan ekstra eklemeye gerek olmuyor, tavuğa da sebzelere de yetiyor.

6 yorum:

  1. annem de sık sık yapıyor bunu,maggi'ninkini kullanıyor bazen lezzetli ve yumuşak oluyor..eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. çok zor durumda kalıp bir kere yapmıştım bu paketleri kullanarak biz çok seviyoruz poşette tavuğu ama ben paket kullanmadan yapmayı daha çok seviyorum sebzelerle beraber yaptığın gibi ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili balgözlükız,
    Çok teşekkürler yorumun için. Alışveriş merkezinden aç biilaç gelinen akşamlarda hayat kurtarıcı olabiliyor :)

    Sevgili olsada yesek suzan,
    Yorumun için sana da çok teşekkür ederim. Dediğin gibi tozuna çok da gerek yok aslında, sebzeler tavuğu lezzetli bir hale getiriyor zaten. En kısa zamanda bir de öyle deneyeceğim. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. tarifi anlatırken ki enerjine bayıldım. hiç bi detayı atlamadan çok pratik anlatmışsın.

    YanıtlaSil
  5. Bende maggie'nin mangal tadında olanı alıyorum çok güzel oluyor ama bu şekilde sebzeli hiç yapmadım denemek lazım tavsiyen için sağol.tarifleriniz çok güel.bloğunuza bayıldım

    Bende bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
  6. Ya arkadaşlar son kullanma tarihi yazmıyor ya da üretimden itibaren ne kadar süreyle kullanabiliriz böyle bir şey de yazmıyor

    YanıtlaSil