20 Ağustos 2011 Cumartesi

Yazlık Hafif Türlü

Bakmayın adının 'türlü' olduğuna, bu tarife 'evde var olanları değerlendirelim' demek daha doğru olabilir. Hani bazı tarifler (mesela sufle) vardır, içindeki 1 malzeme bile eksik olsa olmaz. İşte bu yemek öyle değil. Patlıcan mı yok, mühim değil. Taze fasulye mi kaldı dolapta, atın tencerenin içine. Doğaçlama çalışabileceğimiz bir eser yani :) O yüzden vakit, pazar alışverişinden kalan tek tük'leri aynı tencerede buluşturmanın vaktidir.

Bu türlünün yazlık ve hafif olmasının nedeni de hem içindeki sebzeler, hem yağı, hem de tencerede pişiyor olması aslında. İçine kabak, domates, biber gibi bol bol yaz sebzelerinden koyuyoruz, ben evde olduğu için bir de havuç ekledim ama normalde konmuyor. Yağ olarak da tereyağ değil, sadece zeytinyağ koyuyorum. O yüzden isterseniz soğuk bile yiyebilirsiniz :) Son olarak da güvece koyup fırında da değil de, düdüklü tencerede ocak üzerinde pişiriyorum. Güveçte çok daha lezzetli oluyor tabi ama bu yaz sıcaklarında uzun saatler fırın çalıştırmak akıl sağlığıma çok iyi gelmiyor açıkçası :)


Malzemeler:
2 patlıcan
2 kabak
2 patates
2 domates
2 yeşil biber
1 soğan
2 diş sarımsak
250 g kuşbaşı et (Önceden haşlanmış olacak)
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tuz


Hazırlanışı:
1. Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına 4'e bölüyoruz. Bu ince uzun parçaları da 3'e-4'e bölerek parmak boyutunda parçalar elde ediyoruz. Sevgili patlıcanlarımızı acılarını çıkarmaları için bol tuzlu soğuk suya atıveriyoruz. Bu esnada kabakları ve patatesleri de kabuklarını soyarak küp küp doğruyoruz. Yeşil biberleri de 3-4 parçaya ayırarak bir kenara kaldırıyoruz.


2. Düdüklü tencereye soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp yağ ile beraber 2-3 dakika kavuruyoruz. Daha sonra içerisine salçaları da ekleyip 2-3 dakika daha kavuruyoruz. Şimdi geldik sebzeleri ve eti eklemeye. Suyunu ve tuzunu da ekledikten sonra, ağzını kapatıyoruz. Düdük sesini duyduktan sonra, altını kısıp 10 dakika pişmeye bırakıyoruz. Hepsi bu kadar!

4 yorum:

  1. bayılırım ben türlüye.. bunu böyle bişirip bi on dakika da fırında tuttunmu tadından yenmez.. eline sağlık..

    YanıtlaSil
  2. bende yaparım güzel olur ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  3. cok güzel gözüküyor...ellerine saglik...banada gel buyur

    YanıtlaSil
  4. Sevgili sevgi,
    Fırında tutmayı iyi ki söyledin. Bir sonrakinde 100% böyle yapacağım.

    Sevgili zeymuran & Yemekheyecani,
    Yemek yapmaktan zevk alan herkesin ellerine sağlık! :)

    YanıtlaSil